пʼятницю, 1 червня 2012 р.

Схеми навчання. Що обрати?

Давайте поговоримо цього разу про можливі форми навчання на курсах підвищення кваліфікації. Спробую у цьому пості визначити відправні точки та, на скільки мені це вдасться, визначити існуючі напрямки.
Згідно з існуючим законодавством (стаття 54 Закону "Про вищу освіту"), слухач курсів підвищення кваліфікації може обрати форму підвищення кваліфікації і, згідно з Положенням про атестацію педагогічних працівників, забов'язаний підвищувати кваліфікацію не рідше одного разу на п'ять років.
Яким чином можна реалізувати це право та обов'язок у ЛОІППО?

До тепер існувало і існує кілька схем навчання: 

  •  кредитно-модульна система , яка передбачає підвищення кваліфікації протягом 4 років, навчальне навантаження за кредитно-модульною системою рівномірно розподілено на весь період навчання. На даний момент це найбільш поширена форма підвищення кваліфікації серед педагогів області;
  • так звана, традиційна форма підвищення кваліфікації, за якою педагоги підвищують свою кваліфікацію за одну навчальну сесію (1 раз на 5 років);
  • індивідуальна форма підвищення кваліфікації, це швидше виняток із правилі і стосується особливих випадків. За такою формою навчання можна навчатися лише на підставі подання районних(міських) відділів освіти, де обґрунтовується потреба саме у такій формі навчання.
Чому саме кредитно-модульна система є найбільш поширеною формою підвищення кваліфікації педагогів області?

  • ця система дозволяє організувати навчання без тривалого відриву від виробництва, тобто навчання розподілено таким чином, нетривале очне навчання протягом навчального року (не більше 4 днів) поєднується із керованою самостійною роботою слухача, що забезпечує більш якісний процес навчання і не створює проблем, пов'язаних із тривалою заміною педагога на основному місці роботи, не призводить до перевитрат бюджетних коштів тощо;
  • ця система дозволяє максимально врахувати особливості потреби у підвищенні кваліфікації самого слухача курсів. За такої системи підвищення кваліфікації можна пройти навчання за кількома напрямками, які пов'язані із посадами, які посідає слухач і предметами викладання, що дозволяє по завершенні циклу навчання отримати свідоцтво про підвищення кваліфікації за кількома посадами та(або) кількома навчальними предметами. При чому процес вибору і зарахування на спецкурси з того чи іншого напрямку можна коригувати, враховуючи індивідуальні потреби кожного слухача. Хочу зазначити, що з введенням електронної форми організації та обліку навчання цей процес стане більш простим і прозорим для слухача та методичних служб, що дозволить розширити можливості такого навчання.
  • ця система дозволяє викладачам в процесі навчання враховувати та використовувати найновіші тенденції та вимоги до підвищення кваліфікації педагогічних працівників, надавати дійсно нові, актуальні знання та навички, які забезпечать слухачам покращити власні професійні потреби.
Добре, що ці переваги оцінила більшість педагогів області.
Але, звичайно, є і ті, кому така форма навчання не подобається. Тоді можна навчальний курс підвищення кваліфікації з певного предмету або посади пройти за одну навчальну сесію. Ця форма навчання у нас в області називається традиційною. Найбільшими прихильниками її є педагоги м. Львова. Таких груп небагато, адже не так просто засвоїти великий обсяг навчальної інформації, так би мовити, за один прийом. Крім того величезні проблеми виникають при відрядженні працівника на такі курси, адже вони тривають значно довше і потребують значних витрат на відрядження та заміну. Кількість груп за традиційною формою навчання щорічно зменшується.
Також у педагогів області є можливість підвищити кваліфікацію у Львівському національному університеті ім. Івана Франка або у Дрогобицькому державному педагогічному університеті. Таких педагогів зовсім незначна кількість.
Хочу також зазначити, що незалежно від того, за якою формою навчання ви навчались, навчаєтесь або плануєте навчатись у ЛОІППО, необхідно пройти реєстрацію у базі даних слухачів курсів підвищення кваліфікації. Навіть, якщо ви зовсім недавно отримали свідоцтво у Дрогобицькому педагогічному університеті або у Львівському національному університеті, адже ця база даних створюється на тривалий час і її мета врахувати всіх потенційних клієнтів для навчання у ЛОІППО у будь-який час, коли виникне така потреба.
 Колеги, якщо у вас виникатимуть запитання або пропозиції щодо змісту цього чи інших повідомлень - пишіть їх у коментарях!

Вдалого вам вибору форми та часу підвищення кваліфікації!

Немає коментарів:

Дописати коментар